Bashkia Korce

Bashkia Korce

in Bashki
0.0
Be the first to write a review
A është juaj ky Shërbim? Claim it here!
L. 7 Rr. "28 Nëntori", N. 1, KP-7001, Korçë, Korçë 7001, Shqipëria
Bashkia Korce
Bashkia Korce
in Bashki
A është juaj ky Shërbim? Claim it here!
0.0
Be the first to write a review

Bashkia Korce

in Bashki
L. 7 Rr. "28 Nëntori", N. 1, KP-7001, Korçë, Korçë 7001, Shqipëria

About

Korça kufizohet në veri me bashkinë Maliq, në lindje me bashkinë Devoll, në perëndim me bashkinë Skrapar, ndërsa në jug me bashkinë Kolonjë.

Kryeqendra e Bashkisë është qyteti i Korçës. Sipas Censusit të vitit 2011, kjo bashki numëron prej 75.994 banorësh, ndërsa sipas Regjistrit Civil ajo numëron një popullsi prej 129.065 banorësh. Bashkia e re ka një sipërfaqe prej 805.99 km2. Kjo bashki përbëhet nga 8 njësi administrative. Bashkia e re ka nën administrimin e saj një qytet dhe 62 fshatra. Bashkisë së Korçës iu bashkëngjitën disa zona rurale të cilat merren me bujqësi dhe blegtori, por edhe disa prej fshatrave turistikë më të spikatur. Qyteti ka një ekonomi të konsoliduar dhe biznese të shumta. Në zonat rurale janë zhvilluar nga njëra anë bujqësia dhe pemëtaria, dhe nga ana tjetër turizmi malor ku banorët kanë vetë-siguruar mënyrën e organizimit të ambienteve dhe kuzhinës por edhe aktiviteteve dimërore si një atraksion për turistët. Përgjatë viteve të fundit Korça ka synuar dhe ka arritur të shumëfishojë shifrat e turistëve përmes një kalendari të mbushur me festa përgjatë verës.Ndonëse qyteti i Korçës është themeluar këto V-VI shekujt e fundit, zona e Korçës është një nga vendet e Evropës Jug-Lindore që është banuar më herët. Gërmimet kanë nxjerrë në dritë varre dhe fortifikime ilire.Zona e Korçës e ndodhur në kufi me Mbretërinë Ilire dhe Epirin është banuar që nga mijëvjeçari i katërt p.e.s. Epoka e Bakrit zgjati nga mijëvjeçari i tretë deri në mijëvjeçarin e dytë p.e.s. Deri në vitin 650 p.e.s. fushëgropa e Korçës udhëhiqej nga një dinasti e Mbretërisë ilire, ndërkohë pas vitit 650 u udhëhoq nga një dinasti Kaone. Gjatë kësaj periudhe zona banohej më së shumti nga fise Kaone dhe Molose. Gërmimet arkeologjike rreth qytetit të Korçës kanë zbuluar një arkivol të shekullit II e.s. i cili tregon të gdhendur figurën e dy farkëtarëve ilirë duke punuar hekurin në kudhër.Vlen të përmëndet Tuma e Kamenicës Fakt që tregon banimin e kësaj zone në epoken e bakrit.Rreth Korces ndodhen qendra shume te hershme si: Kamenica, Podgoria, Maliqi dhe Devolli.

Video

Hours

Closed. Opens at 8:30 am
Sunday: Closed
Monday: 8:30 am - 4:30 pm
Tuesday: 8:30 am - 4:30 pm
Wednesday: 8:30 am - 4:30 pm
Thursday: 8:30 am - 4:30 pm
Friday: 8:30 am - 4:30 pm
Saturday: 8:30 am - 4:30 pm

Location

L. 7 Rr. "28 Nëntori", N. 1, KP-7001, Korçë, Korçë 7001, Shqipëria
Get directions